Waarom koude voeten slecht voor je zijn

Koude voeten komen veel voor. Zeker in de wintertijd en vooral bij vrouwen. Vrouwen hebben over het algemeen een dunnere huid dan mannen, waardoor de kou sneller door kan dringen. Daarbij hebben vrouwen ook een hogere lichaamstemperatuur, waardoor ze kou sneller ervaren. Als gevolg hiervan, worden als eerste de bloedvaten naar de uitstekende lichaamsdelen vernauwd om zo min mogelijk warmte kwijt te raken in het lichaam. Een van de uitstekende lichaamsdelen zijn de voeten. De vernauwde bloedvaten in de voeten kunnen vervolgens minder goed het bloed door laten stromen, wat zorgt voor koude voeten. Een klein deel van de mensen hebben een natuurlijke reactie waarbij kleine bloedvaten verkrampen en helemaal geen bloed meer doorlaten.

Koude voeten zijn over het algemeen niet slecht, maar als dit lange tijd aanhoudt kan dit wel gevolgen hebben voor je gezondheid. Een aantal gevolgen van koude voeten:

Slecht slapen

Als je met koude voeten gaat slapen, duurt het vaak lang voordat je in slaap kunt vallen. Het kan vaak uren duren voordat je voeten warm genoeg zijn om in slaap te kunnen vallen. Het opwarmen van je bed door bijvoorbeeld een elektrische deken helpt wel, maar het duurt alsnog lang voordat je voeten zijn opgewarmd. Het is veel beter om al met warme voeten in bed te gaan liggen.

Afvoer van stoffen

Doordat er minder of zelfs geen bloed stroomt door de kleine bloedvaten worden er ook geen afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd naar het hart. Daarbij leveren de slagaders zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen. Zodra de bloedvaten vernauwen of verkrampen wordt dit een stuk lastiger. Dit is voor een korte periode geen probleem, maar voor lange tijd kan dit voor problemen zorgen. Bij twijfel is het verstandig altijd contact op te nemen met je huisarts.

 

Wat kun je doen aan koude voeten?

Stop met roken

Roken beschadigd de kleine bloedvaten. Indien deze niet of nauwelijks werken, kan dit koude voeten als gevolg hebben. Een goede doorbloeding is erg belangrijk om de ledematen warm te houden.

Meer beweging

Beweging bevordert de doorbloeding. Minstens 150 minuten (2.5 uur) matig intensieve beweging wordt aangeraden per week, zoals bijvoorbeeld wandelen, zwemmen of fietsen. Bijkomende voordelen hiervan zijn een betere weerstand en een betere energieverbranding.

Dragen van sloffen of dikke sokken

Het ligt misschien voor de hand, maar het biedt direct een oplossing voor de koude voeten. Dikke sokken of goede sloffen zorgen voor warme voeten. Vooral schapenwollen sokken en sloffen kunnen de warmte goed vasthouden.

griekse sloffen chloe koude voeten

 

Bekijk hier ons aanbod van schapenwollen sloffen.

griekse sloffen kopen volwassenen thalia wit paars yunas

Andere artikelen